Késik a bevallással? Járvány miatti igazolási kérelemmel elkerülhető a szankció!

2021-06-03

Ha bármely adózó önhibáján kívül nem tud eleget tenni a törvényben előírt határidőben (május 31.) adóbevallási, valamint az ahhoz kapcsolódó adófizetési kötelezettségének, akkor lehetőség van az igazolási kérelem előterjesztésére, hogy kimentse a mulasztást, és ezáltal mentesüljön a mulasztás miatti szankciók alól.

Beadható az igazolási kérelem a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében.

Ezen igazolási kérelem elbírálása egyszerűsödik abban az esetben, ha a COVID-19 járvány akadályozta a kötelezettségek teljesítését és a bevallás, valamint a kapcsolódó befizetés legkésőbb június 30-ig beérkezik. Az igazolási kérelmet az adóbevallás pótlásával egyidejűleg kell előterjeszteni. Az igazolási kérelemben kérni kell a késedelmi pótlék megfizetése alóli mentesülést is vagy a pótlék felszámítása után fizetési kedvezményi kérelmet lehet benyújtani.

Az igazolási kérelemnek nincs előírt formája, de a NAV a honlapján közzétett mintával segíti annak előterjesztését. Ha a NAV az igazolási kérelemnek helyt ad, az egyenértékű az eredeti határidő betartásával.

A blogbejegyzést partnerünk, a Csetneki Ügyvédi Társulás jóvoltából jelentettük meg oldalunkon.

error: Védett tartalom!